אודות המוזיאון למורשת היהדות הדוברת הונגרית

עם הקמתה של מדינת ישראל זרמו אליה עולים ממדינות רבות, אשר הביאו איתם ערכים תרבותיים שונים ומסורות מגוונות. נעשו מאמצים גדולים לקרב בין התפוצות ולעצב חברה מגובשת בעלת תכונות חדשות.

הדור החדש של צברים אשר גדל בתרבות הישראלית היה מנותק מהמורשת ההיסטורית של אבותיו בגולה. בשנים האחרונות מסתמנת מגמה לגשר על הניכור הזה, לשמר ולהדגיש את הערכים הייחודיים של הקהילות המרכיבות את החברה הישראלית.

ליהדות הדוברת הונגרית, אשר מקורה במרכז אירופה יש היסטוריה של מעל ל-1000 שנים. מעיינותיה היצירתיים נקטעו בשואה ולכן הדור שלנו הינו האחרון שמסוגל להציל משכחה את החותם שהשאירה קהילה זו על החברה ההונגרית, על התרבות האירופית ועל ההיסטוריה היהודית.

קהילות משגשגות שימרו את צורת חייהם המגובשת לאורך מאות שנים, והיוו קרקע פוריה להתפתחותה של מחשבת ישראל ושל התנועות הציוניות כאחד. הוגי דעות, רבנים, מדענים, אמנים, מוסיקאים וספורטאים צמחו מקהילה זו. בזכות בזכותם רכזה היהדות ההונגרית את הערכתם של עמים אחרים ושל היהדות העולמית.

המוזיאון הוקם מתוך מחוייבות להנחיל לדורות הבאים את מורשתה של היהדות הדוברת הונגרית - יהודי הונגריה, טרנסילבניה, סלובקיה, רוסיה הקרפטית, באצ'קה, באנאט ובורגנלנד. מטרתו להציג את ההיבטים השונים של חיי הקהילה ואת מנהגיה האופייניים. כמו כן המוזיאון שם לו למטרה לשמר מסמכים ועדויות ולשמש מוקד לאיסוף מידע והפצתו ומרכז עיון לחוקרים ולציבור הרחב.

הקמת המוזיאון

המוזיאון נוסד על ידי הזוג חוה ויוסף לוסטיג, שניהם אנשי חינוך בדימוס, בשיתוף עם חברים יוצאי הונגריה, רבים מהם עמיתים, חניכים או תלמידים לשעבר של הזוג לוסטיג.

השואה הנוראה אשר מחקה את היהדות הנפלאה הזאת, את תרבותה ואת ארחות חייה, השאירה חלל עצום בליבם של יוצאי התפוצה, וכדי לנסות ולמלא מקצת חלל זה, נוסד המוזיאון. הקמת המוזיאון החלה בשנת 1986, ונפתח לקהל לאחר כארבע שנים של עבודה נמרצת של לימוד הנושא, איסוף מידע, יצירת קשרים ועוד...

המוזיאון מתופעל כיום על ידי הזוג לוסטיג, יחד עם מספר גימלאים נוספים, כולם מתנדבים. כמו כן, מועסקים במוזיאון מספר אנשי מקצוע בתשלום.

פרוייקטים במוזיאון

צוות המוזיאון אינו קופא על שמריו, אלא תמיד עסוק באיסוף מידע חדש, מעניין, ייחודי ולעיתים "דבר האבד"...

אחדים מן הפרוייקטים הם: